tisdag 9 december 2014

Skuggning på SLU-biblioteket i Alnarp



Bobos hjärta

18:e mars var jag Camilla Söderquists skugga på SLU-biblioteket i Alnarp. Den här dagen var en planerad doktorandkurs inställd vilket gav oss tillfälle att prata mycket om våra tjänster samt likheter och skillnader mellan våra arbetsplatser.

Camilla har hand om bibliotekets undervisning för grundutbildningen på alla programmen och deltar även i deras doktorandkurs, samt ansvarar för kundtjänstens bemanning, studentvakter och internkommunikation. SLU har runt 800 undervisningstimmar, varav runt 300 är i Alnarp! 

Bibliotekets undervisning i Alnarp skräddarsys efter önskemål från lärarna, det kan vara väldigt specifika önskemål eller ”gör som ni brukar”. Vi diskuterar flexibiliteten som krävs av undervisande bibliotekarier; det är ofta man inte känner till studenternas förkunskaper och ofta har man inte heller möjlighet att följa upp/återkomma till saker man märker hade behövt mer tid, och seminariet/ föreläsningen ska helst vara ett integrerat moment i den aktuella kursen. Det kräver mycket förberedelse (som utgår från samarbetet med kursansvarig) men också en beredskap för alla möjliga frågor och behov som dyker upp på tillfällena!

SLU:s biblioteksverksamhet har genomgått en stor omorganisation: i linje med universitetets verksamhet är detta numera ett bibliotek på 3 huvudorter (Ultuna, Uppsala och Alnarp, samt några mindre filialer runtom i landet). Man ger service över ortsgränserna, sök- och publikationssystemen är gemensamma och tjänsterna ska vara ortsoberoende.

För oss på Sambib och Campus Helsingborg som nyligen börjat integrera våra biblioteksverksamheter känns det spännande att fundera över vad ”ortsoberoende tjänster” skulle kunna innebära för oss. Vi har också under 2013 infört en teambaserad verksamhet, liknande SLU:s nya organisation.

SLU-bibliotekets medarbetade är nu organiserade i 2 verksamhetsavdelningar med vardera 3 team. En avdelning för Vetenskaplig kommunikation med team Media, team Publicering och team Metadata. En avdelning för Forsknings- och utbildningsstöd med team IK grundutbildning, team IK forskning och team Kundtjänst. Tanken är att man samlar kompetensen inom teamen och samverkar över orterna. Intressant och ovanligt är att det i den nya organisationen inte finns platschefer på orterna. En överbibliotekarie och biträdande ÖB utgör tillsammans med avdelningscheferna en ledningsgrupp för hela SLU:s verksamhet.
 

Biblioteket i Alnarp var också drabbat av besparingskrav under 2013 vilket har lett till att man har sagt upp lokalyta och hårdgallrat sina samlingar för att istället satsa på personalen. Läsplatserna, grupprummen och de öppna ytorna på ovanvåningen ligger i anslutning till bibliotekets lokal och används flitigt av studenterna. Man har också satsat på den digitala kundtjänsten, att vara närvarande på Facebook, Twitter och Jammer samt att ha en aktiv blogg.
 
 
 
Nyheter (för mig) och inspiration jag tog med mig:
Socrative : http://www.socrative.com/
Lync: teammöten hålls via videokonferens, med Lync kan man vara flera i samtalet, chatta, se varandras skrivbord, dela dokument och mappar http://www.microsoft.com/sverige/lync/default.html
SLU har ingen separat bibliotekskatalog för cirkulation, allt hanteras i deras söksystem Primo!

Skrivet av: Linda Leveau, Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek vid Lunds universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar